Robinson Zayera

Nu är det dags för Robinson med premiär 17 mars på TV4 och du kan se alla avsnitten på TV4 Play.

Vårsäsongen 2024, där lagen är uppdelade i Lag Nord med kvinnor, Lag Syd med killar och Anders Lundin som programledare.

Vill du följa min resa under Robinson, signa upp på mitt nyhetsbrev!
Där delar jag med mina tankar och upplevelser, samt sånt som inte visas på TV.

http://robinsonzayera.com/

Robinson Zayera: mitt ursprung

Det verkar som att folk är nyfikna på mitt ursprung utifrån Google sök. Här är en kort sammanfattning.

Jag föddes i Karachi, Pakistan, 1974. Mina föräldrar är praktiserande sunnimuslimer. Dom föddes när det var oroligt i Indien och Pakistan och båda länderna uppkom 1947.
Min pappas familj kommer från Punjab. Min mammas familj är från Kashmir. Urdu och Punjabi är mina modersmål, även om jag bara talar urdu. De första fyra åren av mitt liv tillbringade jag i Karachi, Pakistan.

Min far är en äventyrare som lämnade Pakistan. Mina föräldrar jobbade som College teachers i Nigeria. Från 1978-1984 bodde hela familjen i Nigeria.
Jag gick i grundskolan i Nigeria. Mina föräldrar lämnade Nigeria när politiken i Nigeria blev turbulent och militären tog över makten.

Min far ansökte och blev antag till doktorandstudier i Kemi vid Lunds universitet. Än en gång flyttade hela familjen till Lund. 1984 till 1994 bodde jag i Lund. Gick på Svenshögskolan, Fäladsgården, och Katedralskolan. Min tid på Lunds universitet varade ett år då jag studerade arabiska och ryska samt var aktiv i studentlivet i Lund.

1994 till 1997 studerade jag Kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde. Mina studier ledde till en tjänst som forskarassistent vid KTH i Stockholm 1997 till 1998. 1998 till 2000 studerade jag Interaktionsdesign på Malmö högskola.

Efter att ha avslutat min kandidat- och masterexamen kände jag mig trygg att började jobba inom IT. Cambridge Technology Partners, ett amerikanskt konsultbolag anställde mig i juni 2000. Under min tid där arbetade jag på konsultuppdrag i Holland och Kalifornien, USA.

2001 flyttade jag till Zürich, Schweiz, och jobbade där till 2006. Där lärde jag mig tyska och talar det flytande. Jag har även bott ett år i Amsterdam, Holland, 2006 - 2007 och Lausanne, 2007 - 2008. Sedan 2008 har jag varit baserad i Stockholm.

Jag har arbetat inom IT-branschen och produktutveckling, designat nya produkter och tjänster. Jag har jobbat som konsult på uppdrag, och även i offentlig sektor i Sverige. Bland de organisationer jag har arbetat för finns FMV, Jordbruksverket, Försäkringskassan, KPA Folksam, Arbetsförmedlingen, Scania, HSB, och Azets. Vill du veta mer om mitt yrkesliv kan du se min profil på Linkedin.

Robinson deltagande "dagbok"

Anmälan till Robinson Maj 2022

Jag anmälde mig till Robinson slutet av Maj 2022 och blev kallad på första intervjun redan 2 veckor senare. Vi bestämde att det var för kort tid då att hinna delta i alla förberedelser, göra hälsoundersökningen och ta vaccinationer ifall jag skulle delta i produktionen och inspelningen som redan skulle ha skett Juli-Augusti 2022. Dessutom så hade jag resan en resa inplanerad som jag inte kunde skjuta upp.

Antagningsprocessen till Robinson

Mars 2023 blev jag kontaktad och hade intervjuer med Mastiff och produktionsteamet för Robinson. Därefter blev jag kallad på slutcasting i början av Juni. Innan dess skulle en registerutdrag från Polisen med belastningsregister skickas in. Samt jag skulle börja spela in korta videos till mitt hemmaporträtt.

1 juni 2023 hade jag slutcasting intervjuerna under 2 timmar. Där fick jag träffa redaktörer, producenter samt psykologen. Inför samtalet skickade jag in en hälsodeklaration och psykologformulär. Jag skulle även ha med passet inför visumansökan.

Välkommen till Robinson

15 juni 2023 fick jag mailet om att jag är antagen och deltar i Robinson!

Vi fick medverkande avtal att läsa och prata igenom innan vi skrev på avtalet. I avtalet står alla villkor under inspelningen och sändningstiden. Jag fick skicka in covidbevis, bild på passet, göra hälsoundersökningen och ta alla vacciner. Samt skicka in en video där jag simmar 25 meter bröstsim.

Vaccinationer som bekostades av produktionen:

 • Hepatit A + B, 2 doser

 • Dukoral, 1–2 doser beroende på tidigare intag av vaccin

 • Tyfoid, 1 dos

 • Japansk encefalit, 2 doser

 • Om du är över 30 år så rekommenderas det att du uppdaterar ditt grundskydd (difteri, stelkramp, kikhosta och polio).

Eftersom jag reser ofta så hade jag redan en del vacciner men var tvungen att uppdatera mitt grundskydd och tog vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta, dukoral 2 doser, japansk encefalit. 3 veckor senare ringde Svea vaccin och meddelade att jag även behövde ta Poliovaccinet då det inte ingick i "grundskyddet" som jag fick i Juni.

15 Juli tog jag Poliovaccinet och fick väldigt märkliga biverkningar, med väldigt mycket smärtor i lårbenen, benmusklerna och fotleden. Jag hade svårt att gå, och röra mig normal under flera veckor. Under Stockholm Pride början av augusti, hade jag fortfarande besvär i fötterna pga biverkningarna och orkade inte stå på fötterna så länge.

Förberedelse inför Inspelningen

Min plan var att hårdträna inför Robinson, bygga upp styrkan i kroppen och ha lite bättre kondition. Jag hade svårt att motivera mig att göra statiska övningar, vilka jag gjorde lite sporadiskt. Biverkningar från Poliovaccinet och smärtorna hindrade mig från att träna och komma igång med styrkan. Jag funderade under Stockholm Pride att jag kanske borde "anmäla förhinder pga sjukdom och biverkningarna" för att åka vid en annan inspelningsperiod. Robinson spelas ju in 2 säsongen varje år, så jag hade ju haft fler chanser oavsett att delta. Men eftersom jag är arbetslös, arbetssökande så tänkte jag att NU har jag tiden och möjligheten att åka iväg på ett äventyr utan att vara bunden till en arbetsgivare som ska bevilja tjänstledigheten.

Svårt att säga till en arbetsgivare: "jag ska åka bort och jag vet inte hur länge jag är borta, samt jag vet inte heller i vilket tillstånd jag är i när jag kommer tillbaks".

Jag ringde Annki Nilsson som jag lärde känna på en resa Juli 2022. Annki och jag var på en resa med Rosabussarna till Färöarna och Island. Hon gav mig rådet att äta upp mig och gå upp i vikt. Så jag började äta mycket mer mat och glass 2 gånger om dagen!

Packning inför resan

Jag fick instruktioner om vad jag ska packa i min Robinson väska. Alla kläder skulle jag fotografera och skicka för godkännelse. Inga loggor ska synas på kläder eller skorna. Inga smårutiga eller smårandiga, eftersom småmönstrade kläder och skor “kryper i bild” och upplevs som störande i TV-rutan.

Mediciner ska vara godkända av produktionen och läkaren i förväg.

Inga smycken eller värdesaker, inga örhängen och piercingar.

Jag fick packa följande:

 • Tyfoid, 1 dos

 • En kortärmad t-shirt eller skjorta

 • En långärmad t-shirt, skjorta, tjocktröja

 • Ett par långbyxor

 • Ett par shorts

 • Ett par strumpor

 • Två par underkläder

 • En huvudbonad

 • En BH

 • Ett par badkläder

 • En regnjacka eller skaljacka

 • Ett par sandalar/flipflop

 • Ett par stängda skor (hade inte behövts då vi fick sneakers på plats)

 • En personlig sak som är godkänd av produktionen

På plats fick vi ett par vattenskor och ett par träningsskor som vi ska använda under tävlingarna.

Jag sydde över mina loggor, fotade och skickade mina kläder för godkännande. Jag hade svårt att välja och förutse skaljackan eller regnjackan, ska jag räkna med tropisk regn eller bara värme och fuktigt klimat?

Jag ska återkomma till klädvalet längre fram under sändningen. Nu i efterhand kan jag säga att jag gjorde några missar gällande klädvalet.

Min personliga sak

Jag skickade in följande prylar som förslag:

 • Simglasögon

 • Armekniv

 • Nagelklippare

 • Sidenlakan

 • Kokosolja

Jag fick ta med simglasögon!

Mina kontaktpersoner

Jag fick även ange en ICE kontaktperson samt vem jag ville få ett personligt brev ifrån.

Resan från Stockholm till Filippinerna

Vi fick strikta instruktioner om att inte prata med någon under flygresan, då personer från produktionen samt en deltagaransvarig är på samma flyg. Vi fick endast kontakta deltagaransvarig via mobilen.

Om vi ser att du pratar eller på något annat sätt tar kontakt med någon annan medresenär begår du regelbrott och kan riskera att bli diskad. Så prata inte med någon.

Resan började att jag blev upphämtad med taxi och vi var flera timmar innan på Arlanda. Lustigt nog så började både jag och andra deltagare spana efter varandra. Vi räknade redan ut vilka som såg ut som "deltagare" och alla höll sig tysta och för sig själva!

Två flygresor och en bilresa till Caramoan i Filippinerna

Flyg till Manila, övernattning på hotell nära flygplatsen. Inrikesflyg till Legazpi. Därefter 5 timmar lång bilresa till Caramoan. Jag flög endast med handbagage, en cabin bag och ryggsäck. Av tjejerna var jag den med minst packning! ;-)
Tyvärr flög jag även med en förkylning som blev värre under flygresan. Förkylningen var till min nackdel under följande dagarna.

Vi landade och samlades i Manila. Något oklara instruktioner och jag hittade vår "reseguide" ganska snabbt men fick vänta länge på att andra förvirrade personer skulle hitta "reseguiden". Vi blev körda till hotellet som låg i området mitt emot flygplatsen vid motorvägen. Vi checkade in och fick instruktioner att inte lämna hotellrummet, dvs inte gå ut och beställa in maten till rummet!

Du får under inga omständigheter lämna ditt rum. Beställ middag på 500 pesos via roomservice. Du får inte dricka alkohol.

Uppsamling nästa morgon efter frukost, checka in på inrikesflyget. När vi väl hade checkat in, fick vi veta att inrikesflyget var försenat, så vi fick vänta 4 timmar (minns inte exakt) på en liten flygplats och åt lunch där innan vi flög till Legazpi. Framme i Legazpi så var det bara att sätta sig i minibussen och åka ca 6 timmar på dåliga bilvägar till Caramoan. Jag tror vi kom fram vid 21-tiden till hotellet där vi var inkvarterade i några dagar innan inspelningen.

Under hela resan rådde alkoholförbud. Mycket väntetid på resan och inte prata med någon alls. Vi tittade mest på varandra.

På hotellet innan Caramoan

På hotellet fick vi alla var sin rum. Vi fick maten leverade till dörren och fick äta maten på hotellrummet. Jag började äta maten utanför rummet, stod eller satte mig på en pall. Jag sa till vår deltagaransvarig att vi måste få röra på oss, kroppen är helt stel efter dessa 2 resdagar och jag behöver promenera. En av deltagar ansvariga fick gå korta 1 kilometers promenad med oss, en och en nästa dag.

Hotellrummet var väldigt enkel och sparsam. Varmt och fuktigt. Jag svettades så mycket och det tar alltid min kropp några dagar att vänja sig vid värmen. Jag använde AC minimalt i rummet då jag ville verkligen vänja kroppen vid den tropiska fuktigheten. Vad jag minns var temperaturen ca 32 grader dagtid och ca 28 grader på nätterna. Värmen störde mig inte alls. Men att inte kunna röra mig fritt var jobbigt. Jag hörde hundarna i byn som skällde och fåglarna vid olika tider på dygnet. Dagtid hörde vi barnen leka i grannhuset då det fanns ett basketbollsplan.

Byn var väldigt fattigt och det såg ut som det brukar göra i Filippinerna på landet. Många hus hade husdjur, lösa hundar, katter och även en del höns. Jag såg jordbruk och odlingar, risfält, fruktträd som bananer, mangon och även en del grönsaker som odlades vid varje hus. Människorna tittade nyfiket och vänligt på oss.

TV produktionen i Caramoan

Jag anar att byborna var vana att se "Survivor" deltagare på vift i byn. Många olika länder och nationalisterna brukar spela in "Survivor" som Robinson heter på engelska här i Caramoan. Efter inspelningen köpte jag några T-shirts och där står följande länder: Filippinerna, Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Norge, Nederländerna, Israel, Indien, Japan, Kanada, Serbien, Sverige, Slovenien, Slovakien, Sydafrika Rumänien, Tjeckien, Ungern och USA.

Produktionen görs av Philippine Film Studio i samarbete med produktionsbolagen från olika länder. Det är en hel filmindustri som sysselsätter och ger arbete till många personer i Filippinerna. Det är helt otroligt hur många människor som jobbar med att bygga upp tävlingarna, sköter logistiken, säkerheten och allting omkring en produktionen. Jag tror vi fick höra att det var minst 100 personer som jobbade varje dag med produktionen på plats!

TV and Movie Credits – Philippine Film Studios Inc.

Zayera Khan | Survivor Wiki | Fandom

Uppladdning inför Robinson start

13 augusti hade vi en säkerhetsföredrag gällande vilka farliga djur, insekter vi kunde råka på, vad vi skulle undvika och i värsta fall hur vi skulle hantera situationen. Läkaren på plats undersökte oss och kollade att vi mådde bra inför programstarten. Olivia Lindegren har lagt upp en video på Instagram där hon pratar om sina intryck av mig och vilka frågor jag ställde under föredraget ;-)

14 augusti hade vi fotografering på en av stränderna i Caramoan och tog alla pressfoton. Vi fick fortfarande inte prata med varandra och fortsatte tysta leken! Det var sista dagen med mobilen och vi ombads meddela våra nära och kära att vi inte skulle vara nåbar från kvällen tills medverkan var avslutad. Jag höll kontakt med min familj och mina nära kära tills kvällen 14 augusti. Sedan var det radio silence tills jag återfick mobilen när jag var ute ur Robinson! Här är en hälsning jag skickade via whatsapp :-)

Nästa dag väcktes vi tidigt på morgonen, åt frukost och kördes i minibussen med ögonbindel till stranden. Där fick vi åka båt till en strand och väntade i några timmar tills Robinson starten kickade igång!

Robinson 2024 Lag Syd, Lag Nord, Anders Lundin.
Robinson 2024 Lag Syd, Lag Nord, Anders Lundin.
Robinson 2024 Lag Syd, Zayera Khan, Zayera
Robinson 2024 Lag Syd, Zayera Khan, Zayera
Robinson 2024, Lag Nord
Robinson 2024, Lag Nord
Robinson 2024, Gränslandet
Robinson 2024, Gränslandet