Improvisationskomedi

Improvisationshumor

Vad är improvisationskomedi och improvisationshumor?

Jag har kommit på det här begreppet (februari 2024) och konceptet för att förklara vad jag håller på med när jag försöker vara rolig.

Jag kan inte skriva manus och öva in att vara rolig, dvs dra ett skämt och sedan dra samma skämt igen, 511 gånger. Det enda jag har att laborerar med då är orden, sättet jag säger och förmedlar orden samt pauserna. Mitt problem är att samma sak är inte rolig varje gång.

Därför har jag funderar och kommit fram till att jag vill erbjuda improvisationshumor. Du måste inte skratta. Det är inget krav faktiskt.

Du kan uttrycka vilken känsla du vill. Jag vill allra helst väcka några känslor och funderingar hos dig. Kanske sätter det igång några reflektioner ur din minnesbank och ditt egna liv. Kanske är jag rolig ibland, vet mer. Men en sak är saker; jag är en jävel på att provocera och gillar att leka med orden.

Jag tänker det här med improvisation, humor och improvisation. Komedi är ett sätt att störa lite. Det är inte bara att provocera utan att störa. Att utmana och kanske experimentera med, var går gränsen till vad roligt och vad som kan uppfattas som roligt.

Så allt jag kommer att säga i mitt scenframträdande är: ta det inte personligt, det är verkligen inte riktat till dig speciellt. Det här ett ihopkok som min hjärna fabulerar, i bästa fall en övning i fantasi och föreställningsförmåga. I sämsta fall är det bara ord som inte berör.

Photos of Zayera Khan, taken 15 march 2024 by Alina Harmash.