Gotska sandön

A weekend trip to Gotska Sandön in the Baltic Sea. This island belongs to Sweden and the whole island is a national park.

ISLANDNATIONAL PARKSWEDEN

Zayera Khan

7/24/20224 min read

Jag besökte Gotska sandön 22-24 juli 2022. Vi tog färjan från Nynäshamn på fredagmorgon. Färjans avgångstid var 8.15 och man behövde vara på plats 7.45. Dom flesta var på plats på ombordstignignen men några eftersläntare kom precis innan båtens avfärd.

Båtfärden var lugn till en början men väl ute till havs blev det sjögång och många blev sjösjuka. Jag och mina vänner hade redan tagit plats på däck och hade friskluft hela färden. Mina vänner tog också åksjuketabletter men jag klarade mig. Några av resenärerna blev väldigt illamående under färden. Båtfärden tog ca 4 timmar med viss försening pga sjögången.

Själva båten är en liten, med litet däck att sitta utomhus, 2 toaletter och ett liten servering med smörgåsar, kakor, kaffe, te, öl mm. Personalen är kompetent, trevlig och en av kvinnorna som jobbade där var väldigt mån om att ta hand om personer som blev sjösjuka och assisterade med kräkpåsar, åksjuketabletter och filtar.

Vid ankomst åker båten upp på stranden, vi anlände till Las Palmas stranden. Där bildades en langarkedja för att ta av bagaget från lastrummet. På webbplatsen står det tydligt och klart att bagaget får inte väga mer än 15 kg. Tyvärr hade en del resenärer väldigt tung packing och det vägde snarare 30 kg. Jag önskar att resenärer respekterade föreskrifterna mer eftersom alla personer kan inte bära tungt och speciellt inte förflytta tunga saker.

På stranden välkomnades vi av Ö-värdar som gav en introduktioner med regler samt vad det innebär att vara på Gotska sandön. Överraskande var att en präst från Svenska kyrkan välkomnade oss också och berättade om aktiviteterna på kyrkan varje dag.

Vi vandrade ca 4 km från Las Palmas stranden till Lägerplatsen som ligger på norra delen av ön, se kartan ovan. Jag gillar att packa ut snabbt, så jag satte ihop mitt tält och packade upp allting från mina väskor. Det finns vagnar som den gröna eller gul pira att släppa bagaget med från fyrbyn till lägerplatsen.

Lägerplatsen har stugor för uthyrning, utmarkerade områden för tältning, gemensamma utrymmen som storkök, sopstation, förvaringslådor, frysbox, dusch, bajamajor.
I fyrbyn som ligger ca 300 meter ifrån lägerplatsen finns museum, fyren, stugor och hus som olika personer bor, bla Ö-värdarna.

Min kompis och jag vandrade till Säluddden på eftermiddagen och såg på sälarna som guppade så vackert i sjön och satt på stenarna. Sälar är ju verkligen balansakrobater. På kvällen badade vi i sjön på västra stranden och det var så skönt, vacker strand och vattnet var behagligt.

På lördagen vandrade jag på egen hand från lägerplatsen till Hamnudden, 6,8 km. Sedan till Tärnudden, 4,3 km. Sedan orkade jag inte vidare till Säludden som jag hade planerat då det var så tungt att gå i sanden och jag hade redan fått blåsor på tårna från gårdagens vandring. Jag vandrade tillbaks till lägerplatsen från Tärnudden, 8,1 km. Totalt blev det ca 19 km. Dagen var grå mulen och jag fick även en del regn på mig men det torkade bort eftersom temperaturen var ca 20 grader.

På dessa slingor passerade jag Gamla gården med byggande från 1800-talet samt Bourgströms stuga där Albert Engström skrev sin bok om Gotska Sandön på 1920-talet.

På söndagen packade jag ihop allting och vandrade på egen hand från lägerplatsen en del på den höra åsenslinga på öns västra sida men tyvärr tappade jag bort markeringen i skogen och gick till stranden istället. Det var behövligt att vila och lunka på stranden, njuta av vackra vyer, vågorna, fåglarna. Efter lunch och sista packningen vandrade jag från lägerplatsen till Las Palmas stranden där båten skulle åka från kl.16. Denna vandring tog ca 2 timmar eftersom det tar längre tid att vandra på sandstränder.

Hemfärden på båten var äventyrlig, med stora vågor som skvätte på oss som satt på däck, jag stod ut ca 1 timme och sedan var jag så blött och kall att jag satte mig inne vid cafeterian med mina vänner.

Överlag är jag väldigt nöjd med helgen och Gotska sandön är definitivt en favorit! Det enda jag önskar mig är en stabilare båtfärd och en båt där det inte är trångt. Samt att webbplatser ger konkret information för oss som tältar, då det var svårt att hitta information om vad som finns på plats och vad jag ska ha med mig förutom mat.

Fyren på Gotska sandön

Fyren på gotska sandön är intressant, jag rekommenderar den guidade turen. Då får du som besökare även gå upp 80 + 15 trappsteg upp till plattformen högst upp.

År 1859 byggdes två tvillingfyrar på nordudden. Nils Gustaf von Heidenstam använde en metod med skruvpålar av järn som skruvades ner i jorden. Som jag hörde av guiden finns 15 st skruvpålar under fyren ca 5 meter ner i sanden/jorden. Fyrarna som var dom första i järn i Sverige utgjordes av en åttkantig skelettkonstruktion av järn sk. Heidenstamfyrarna. 1903 montera ned och forsla bort den ena fyren. 1969-1970 automatiserades fyren och platsen avbemannades.